Wat is SEO en hoe werkt het?

In dit artikel leg ik je uit wat SEO is en welke onderdelen tot SEO behoren. Ook lees je in dit artikel hoe je voor een goede SEO zorgt.

Waar staat de afkorting SEO voor?

SEO is de Engelse afkorting voor Search Engine Optimization. Naar het Nederlands vertaald is de definitie zoekmachine optimalisatie. SEO staat voor het verbeteren van een website voor de zoekmachine met als doel om hoge posities op belangrijke zoektermen in de organische zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, te krijgen. Wanneer je hoger staat in deze resultaten, is de kans groter dat mensen die naar jouw diensten of producten op zoek zijn, jou vinden in de zoekmachine. In tegenstelling tot SEA (Search Engine Advertising) kost SEO geen geld per klik, waardoor het ideaal is om meer websitebezoekers te realiseren.

Wat is SEO en hoe werkt het?

3 pijlers binnen SEO

Binnen SEO zijn er drie pijlers:

  • Techniek
  • Content
  • Backlinkprofiel

Techniek

De techniek van de website is essentieel en vormt de basis. Je kunt nog zoveel goede content op jouw website hebben staan, maar als de techniek niet goed in elkaar zit, bereik je nooit de hoge posities in de zoekmachines. Een aantal belangrijke punten zijn de laadsnelheid van de website, de veiligheid voor de bezoeker en het aanpassingsvermogen van de website wanneer je deze bekijkt op een bepaald device – responsive.

Content

Naast de techniek van je website is ook content essentieel. Het vormt namelijk de basis voor de zoekmachines; waardevol zijn voor de gebruikers, antwoord geven op vragen van de doelgroep en het zo makkelijk mogelijk maken om informatie te vinden. Wanneer je waardevolle content aanbiedt op je website, komen er steeds meer bezoekers naar jouw website om het antwoord te vinden voor hun specifieke vraag of probleem.

Backlinkprofiel

Met linkbuilding – het genereren van links van andere websites naar jouw website – verstevig je jouw positie in de organische zoekresultaten op de belangrijkste zoektermen. Met een goede strategie bouw je aan jouw autoriteit.

Hoe zorg je voor goede SEO?

Je kunt op veel manieren werken aan jouw SEO, waarbij je alle drie de pijlers in het achterhoofd houdt.

Content

  • Op het gebied van content kun je een stevige basis leggen door een goed keyword onderzoek te doen.
  • Vervolgens bepaal jij op welke zoektermen jij vindbaar wilt zijn voor jouw doelgroep en voor elke zoekterm ga je een pagina schrijven.
  • Je start met het formuleren van de verschillende SEO-elementen: de internet titel, de meta description, de URL, de bestandsnaam en ALT van de afbeelding. In al deze elementen verwerk je de zoekterm.
  • Daarna ga je een goede tekst schrijven, waarbij je op het volgende let:
    • Minimaal 250 – 300 woorden.
    • Titel van de pagina – H1 – met daarin de zoekterm verwerkt.
    • Een aantal subtitels – H2’s – waarbij in ieder geval bij één subtitel de zoekterm verwerkt is.
    • Verwerk in de eerste alinea direct de zoekterm.
    • Laat in de tekst – buiten de titel van de pagina – circa drie keer de gekozen zoekterm terugkomen.
    • Werk ook met opsommingen.
    • Zorg verder voor een goede interne linkstructuur; verwijs naar andere webpagina’s op jouw website.

Naast het schrijven van verschillende landingspagina’s is het zeker aan te raden om te bloggen. Ga in op vragen of problemen van jouw doelgroep. Dit zorgt voor extra gratis verkeer naar jouw website.

Techniek

De techniek van de website ligt deels in handen van jouw webbouwer. Echter, op een paar punten kun jij wel invloed uitoefenen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw website veilig is door een SSL-certificaat te gebruiken. De bestandsgrootte van gebruikte afbeeldingen op jouw website beïnvloeden de snelheid. Comprimeer de afbeeldingen, zodat de bestandsgrootte kleiner wordt. Plaats video’s niet rechtstreeks op jouw website, maar upload ze eerst bijvoorbeeld in YouTube of Vimeo. Vervolgens krijg je een insluitcode die je op jouw website kunt plaatsen.

Backlinkprofiel

Wanneer je echt de stap wil maken naar de top van Google, dan is linkbuilding essentieel. Zeker voor generieke zoektermen. Aangezien linkbuilding de nodige kennis en een netwerk vereist – althans, dat is mijn mening – adviseer ik altijd met een specialist te werken.

Meer weten over SEO?

Wil je aan de slag gaan met SEO, maar weet je niet precies waar te beginnen? Neem contact met mij op. Ik help je graag op weg.