Wat is Google Analytics 4 en waarom is het ontwikkeld?

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, de populaire webanalyse-tool van Google. GA4 is gebouwd op een nieuwere en meer geavanceerde methode voor gegevensverzameling en -analyse dan eerdere versies. Het heeft ook een paar nieuwe functies en verbeteringen die het eenvoudiger maken om het gedrag van je website of app-gebruikers te begrijpen en te analyseren.

Wat is Google Analytics 4 en waarom is het ontwikkeld?

Waarom is Google Analytics 4 ontwikkeld?

GA4 is ontwikkeld, omdat de manier waarop mensen met online media omgaan enorm is veranderd sinds de lancering van vorige versies van Google Analytics. Iedereen gebruikt nu verschillende apparaten en platforms om online te gaan, waardoor het steeds moeilijker wordt om het gedrag van gebruikers op een effectieve manier te meten en te analyseren. GA4 is ontworpen om deze veranderingen in het gedrag van gebruikers te kunnen volgen en beter inzicht te bieden in hoe gebruikers omgaan met online media.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Google Analytics 4 en eerdere versies van Google Analytics?

Google Analytics 4 heeft een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van Universal Analytics. Hierbij de belangrijkste verschillen:

  • Event-gebaseerde tracking: GA4 is gebouwd op een event-gebaseerde tracking-architectuur. Dat betekent dat alle gebeurtenissen die op jouw website of app plaatsvinden, worden vastgelegd als gebeurtenissen en niet als paginaweergaven. Dit geeft jou een meer gedetailleerd beeld van hoe gebruikers interactie hebben met jouw website of app.
  • Gegevensverzameling en -analyse: GA4 gebruikt een nieuwere en meer geavanceerde methode voor gegevensverzameling en -analyse dan eerdere versies. Hierdoor kan het beter omgaan met complexe gegevensmodellen en kan het betere inzichten bieden in het gedrag van jouw gebruikers.
  • Privacy: Google Analytics 4 is ontworpen met privacy in het achterhoofd. Het biedt verbeterde opties voor het beheer van gegevensverzameling. Ook biedt het ondersteuning voor nieuwe privacywetten, zoals de GDPR.
  • Integratie van Google Signals: GA4 bevat Google Signals als standaardfunctie. Hierdoor kunnen adverteerders gegevens gebruiken van gebruikers die zijn ingelogd op Google Services – zoals YouTube en Google Search – om betere inzichten te krijgen in het gedrag van hun klanten.
  • Analysehub: binnen GA4 kun je gebruikmaken van de Analysehub, een nieuwe interface voor het maken van aangepaste analyses en rapporten. Het geeft je meer flexibiliteit bij het creëren van inzichten en rapporten die aansluiten bij jouw specifieke behoeften.

Google Analytics 4 is de toekomst

GA4 biedt meer geavanceerde tracking- en analysemogelijkheden. Dit gaat in de toekomst zeker nog verder uitgebreid worden. En niet onbelangrijk: de privacy is ook veel beter ingericht.

Wil jij ook gebruikmaken van Google Analytics 4, maar weet je niet hoe je het moet installeren en instellen? Neem contact met mij op. Ik help je graag.